Pjeshkët në menunë e një personi me diabetPjeshka është një nga frutat më të lëngshëm, shumë aromatike, e ëmbël dhe e shijshme. Përmbajtja kalorike e pjeshkës është 46 kcal për 100 gram produkt.
Kompleksi i vitaminave dhe mineraleve të pjeshkës është i pasur dhe i larmishëm,frutat përmbajnë: beta-karoten, vitamina B, C, E, K, H dhe PP, si dhe kalium, magnez, zink, selen, bakër dhe mangan, hekur, fosfor dhe natrium, pektina. Pjeshka përmban acide organike: tartarik, malik, citrik.
Me kujdes, pjeshkët duhet të futen në dietë për njerëzit me sëmundje të traktit gastrointestinal. Me gastrit, ato duhet të përjashtohen. Konsumimi i tepërt i pjeshkës mund të çojë në një efekt laksativ.
Kini kujdes, varietetet e pjeshkës me lëkurë prej kadifeje mund të shkaktojnë alergji.
Dhe si ta llogaritni atë për ushqimin e një personi me diabet? Të dhënat për përbërjen e pjeshkës ndryshojnë pak në burime të ndryshme, karbohidratet nga 9.5 në 11.3.
Mesatarisht, për 100 gram (tregohet % e vlerës ditore):
0,9 g proteina, 0,1 g yndyrna, 10 g karbohidrate (fibra, niseshte, sheqerna).
Pjeshka është praktikisht e sigurt kur konsumohet deri në 100 gram në ditë nën kontrollin e një glukometër.
E gjitha varet nga sa i pjekur dhe i ëmbël është fruti, çfarë llojshmërie është. Ka disa klasa të frutave të zakonshme të pjeshkës
bubullimalana@gmail.com