Dëshmitë nga një analizë e fundit sugjerojnë se marrja e përgjithshme e produkteve të qumështit mbron kundër zhvillimit të diabetit të tipit 2.
A mundet kosi të parandalojë diabetin?
Marrëdhënia midis produkteve të qumështit dhe diabetit të tipit 2 është me të vërtetë komplekse, dhe në një studim të botuar në BMC Medicine. Në përgjithësi, autorët nuk gjetën asnjë lidhje midis konsumit total të qumështit dhe rrezikut të diabetit të tipit 2. Kur produktet e qumështit u ndanë në lloje individuale - përfshirë qumështin, djathin, kosin (të thjeshtë dhe me shije), krem dhe akullore - marrja e kosit u shoqërua vazhdimisht me rrezik më të ulët të diabetit të tipit 2.
" Ne zbuluam se marrja më e madhe e kosit lidhet me një rrezik të zvogëluar të diabetit të tipit 2, ndërsa ushqimet e tjera të qumështit dhe konsumi i qumështit total nuk e treguan këtë lidhje. Gjetjet e qëndrueshme për kosin sugjerojnë se mund të përfshihet në një model ushqimor të shëndetshëm . "
Këto gjetje japin dëshmi se kur konsumohet si pjesë e një diete të shëndetshme, kosi mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Autorët theksojnë se kërkohen më shumë kërkime mbi efektin e përbërësve individualë të dietës në rrezikun e diabetit të tipit 2, dhe ne mezi presim rezultatet e provave të kontrolluara të rastësishme mbi efektet mbrojtëse të kosit në të ardhmen.
bubullimalana@gmail.com