Konsumi i mishit të kuq dhe salcice është i bashkangjitur në studimet e mëparshme me një rritje të rrezikut të sëmundjes së zemrës, diabeti dhe disa lloje kanceresh, por të dhëna të reja shkencore tregojnë se ajo mund të shkaktojë dëme serioze dhe të mëlçisë .
Një studim sugjeron që të hahet sasi të mëdha të mishit të kuq të freskët dhe të përpunuar rrit rrezikun e sëmundjes kronike të mëlçisë.
Në studimin e ri, hulumtuesit të kërkuar për të shqyrtuar çfarë roli ka konsumin e mishit dhe salcice në sëmundje të mëlçisë yndyrore joalkoolike (MALNI - NAFLD), i cili është i lidhur ngushtë me trashje dhe dietë të sëmurë. Për këtë qëllim, ata analizuan të dhënat që përfshijnë 789 të rriturit, të cilët u pyetën për të përfunduar ditarët e detajuara dietike dhe të cilët iu nënshtruan ultratinguj të mëlçisë dhe analizat e gjakut.
Të totalit të pjesëmarrësve, përqindja 39% duket se kanë treguar shenja të sëmundjes joalkoolike, ndërsa 31% kanë zhvilluar rezistencën e insulinës , që trupi i tyre lufton për të shfrytëzuar këtë hormon për të kthyer në sheqerit në gjak në energji. rezistenca e insulinës është një faktor rreziku për Prediabetes , i diabetit tip 2 dhe diabetit gestational .
Të dy MALNI dhe rezistenca e insulinës janë klasifikuar si karakteristikë e sindromës metabolike të rrezikshme .
Këto pjesëmarrësit konsumuar mishin më të freskët të kuqe e më shumë shkurtime të ftohtë duket se kanë 47% më shumë gjasa për të zhvilluar probleme të mëlçisë dhe 55%më shumë gjasa për të zhvilluar rezistencën e insulinës, sipas gjetjeve.
Më e rëndësishmja megjithatë të theksohet se gatim i mishit në temperatura të larta dhe për më shumë e lidhur edhe me një rritje të rrezikut të sëmundjes së mëlçisë dhe rezistenca e insulinës , në krahasim me mish konsumohet moderuar ose undercooked.
"Në mënyrë që të zvogëlojë rrezikun e rezistenca e insulinës dhe MALNI duhet të preferojnë peshku, dhe pulë, si një burim i marrjes së proteinave shtazore në dietën tonë
bubullimalana@gmail.com