Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Përfitimet e farave të lulediellit


Përfitimet e farave të lulediellit


Përmbajtja e lartë e vitaminës E, magnezit, acideve yndyrore linoleike dhe proteinave shpjegon përfitimet e farave të lulediellit dhe një numër të vetive të tij të dobishme:

Ulni presionin e gjakut.
Ulni nivelet e kolesterolit.
Nivele më të ulëta të sheqerit në gjak.

1 Lehtësoni inflamacionin
Inflamacioni afatshkurtër është përgjigja fiziologjike e trupit ndaj efekteve të një agjenti patologjik. Ky është një përgjigje normale imune. Megjithatë, simptomat e inflamacionit kronik tregojnë zhvillimin e sëmundjeve kronike.

Një studim mbi farat e lulediellit përfshinte 6,000 njerëz. Pjesëmarrësit që hëngrën fara luledielli të paktën pesë herë në javë patën një ulje prej 32% të niveleve të proteinës C-reaktive krahasuar me ata që nuk i hëngrën ato. Nivelet e larta të proteinës C-reaktive janë një shënues i proceseve inflamatore të shoqëruara me një rrezik të lartë të çrregullimeve kardiovaskulare dhe zhvillimin e diabetit të tipit II.

2 Ul presionin e gjakut
Farat e lulediellit përmbajnë enzima specifike që ngushtojnë lumenin e enëve të gjakut. Veprimi i tyre shkakton një ulje të tonit të murit vaskular dhe, si pasojë, një ulje të presionit të gjakut. Një faktor shtesë që kontribuon në këtë proces është prania e magnezit.

Acidi linoleik, i cili është i përqendruar në sasi të mëdha në farat e lulediellit, ndihmon në uljen e presionit të gjakut. Me ndihmën e tij, trupi sintetizon substanca që janë të ngjashme në përbërje me hormonet. Ato relaksojnë rreshtimin e enëve të mëdha të gjakut, gjë që ul presionin e gjakut. Përveç kësaj, acidi linoleik ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit në gjak.

Në një eksperiment tjetër, i cili zgjati tre javë, pacientëve me diabet të tipit II iu dhanë 30 gramë fara luledielli. Ato ishin pjesë e një diete të ekuilibruar terapeutike. Si rezultat, leximet e tyre të presionit të gjakut ranë me 5% [5]. Përveç kësaj, gratë treguan një ulje prej 9% të niveleve të kolesterolit "të keq" dhe një ulje prej 12% të triglicerideve.

3 Mbron nga diabeti
Efekti pozitiv i farave të lulediellit në nivelet e glukozës në gjak dhe në rrjedhën e diabetit të tipit II është vërtetuar nga disa studime. Eksperimenti tregoi se konsumi ditor i 30 gramëve farash si pjesë e një diete të plotë ul nivelet e sheqerit. Kur u mor me stomak bosh për 6 muaj, nivelet e glukozës u ulën me 10% krahasuar me grupin që ndiqte vetëm një dietë të shëndetshme. Efekti hipoglicemik shpjegohet me praninë e acidit klorogjenik në farat e lulediellit.

4 Vitamina E
Farat e lulediellit janë të pasura me vitaminë E. Ky përbërës është i njohur për cilësitë e tij antioksiduese. Disa studime mjekësore kanë vërtetuar aftësinë e vitaminës E për të mbështetur shëndetin e syve. Prania e saj në dietë siguron parandalimin e sëmundjeve të syve, përfshirë degjenerimin makular.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM